Care sunt cele mai importante substante pentru piscina

Sanatate

Atunci cand vine vorba de tratarea apei din piscina, exista numeroase substante si solutii cu rol de distrugere a germenilor si bacteriilor, echilibrare a nivelului pH-ului si prevenire a dezvoltarii algelor.
Pastrarea unei piscine curate reprezinta, pana la urma, cel mai important aspect pentru mentinerea in parametri optimi a sanatatii celor care o utilizeaza, astfel ca monitorizarea calitatii apei si dezinfectia acesteia in mod regulat este una necesara.

Atunci cand vine vorba de tratarea apei din piscina, exista numeroase substante si solutii cu rol de distrugere a germenilor si bacteriilor, echilibrare a nivelului pH-ului si prevenire a dezvoltarii algelor.

Pastrarea unei piscine curate reprezinta, pana la urma, cel mai important aspect pentru mentinerea in parametri optimi a sanatatii celor care o utilizeaza, astfel ca monitorizarea calitatii apei si dezinfectia acesteia in mod regulat este una necesara.

Pentru a preveni contaminarea apei, exista cateva substante piscina utilizate cu succes pentru curatare si intretinere. Iata si cele mai uzuale tipuri de dezinfectare la care orice proprietar de piscina ar trebui sa apeleze periodic:

Clorul

Odata introdus in piscina, clorul se combina cu microorganisme si creeaza un nou compus numit cloramina – o substanta care distruge bacteriile si virusii. In prezent, clorul in forma solida este cel mai folosit produs pentru dezinfectarea apei si combaterea microorganismelor purtatoare de boli. In acest scop, o metoda foarte usor de folosit si cea mai recomandata pentru proprietarii de piscine personale conta in utilizarea produselor de Clor lent tablete pentru piscine, sub forma unor comprimate cu dizolvare lenta, introduse intr-un dispozitiv care permite eliberarea treptata a substantei active.

O alta forma sub care se gaseste clorul pentru piscina este Clor rapid granule, care este dizolvat inainte intr-un alt recipient si turnat apoi in piscina, fie presarat direct in apa din piscina. Clorul sub forma de granule este folosit des pentru tratamentele soc, avand efect imediat impotriva ciupercilor si virusurilor. O apa curata si sanatoasa este cea la care nivelul de clor liber este de 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite si 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite. Totodata, se masoara si clorul total, pentru a va asigura ca nivelul de clor combinat este mai mic de 0,2 mg/l.

Bromul

O alternativa la utilizarea clorului consta in tratarea apei de piscina cu brom, un puternic dezinfectat si algicid foarte bun. Pe langa faptul ca aceasta substanta distruge bacteriile, virusii si ciupercile, bromul are proprietatea de a elimina deseurile organice aduse din mediu sau de catre inotatori. Este o substanta care poate fi gasita in varianta de brom pastile, fiind utilizata dupa ce nivelul pH-ului a atins valori de 7,2-7,6. Bromul este un sterilizator mai stabil decat clorul in interior si in aplicatiile cu caldura ridicata (cum sunt cazile cu hidromasaj), insa nu are aceeasi rezistenta ca si clorul in aer liber, atunci cand este expus la lumina UV. 

Oxigenul activ

Atunci cand nu doriti sa tratati apa cu substante pe baza de clor, puteti opta pentru tratarea apei din piscina cu oxigen activ lichid sau pudra, ambele cu o putere mare de dezinfectie si distrugere a bacteriilor, virusilor, algelor si ciupercilor. Tratamentul cu oxigen activ nu influenteaza valoarea pH-ului (pH –ul ramane neutru), fiind ecologic si totodata delicat cu ochii si pielea. Nivelul de oxigen activ trebuie testat de minimum doua ori pe saptamana, deoarece supradozarea sa este mult mai periculoasa decat a clorului, nefiind detectata fara tester.

Tratarea apei cu sare / electroliza cu sare

Are la baza tot tratarea cu clor, insa este o alternativa ecologica a acestuia, aici fiind vorba despre o metoda prin care aceasta componenta se obtine doar natural. Electroliza cu sare se realizeaza cu ajutorul unui echipament numit electrolizor – apa din piscina se alimenteaza cu o anumita cantitate de sare, iar dupa 24 de ore de la introducerea sarii in apa piscinei va incepe procesul chimic prin care sarea este transformata in clor natural, cunoscut ca un dezinfectant foarte puternic. Clorul produs garanteaza un nivel suficient de clor liber (clor disponibil pentru dezinfectarea apei), distrugand toate bacteriile din apa. Prin acest ciclu constant se obtine o igienizare continua a apei, repetandu-se  o perioada nedefinita, in lipsa produsilor secundari poluanti.

Substante pentru reglarea pH-ului

Reglarea pH-ului apei piscinei este o sarcina extrem de importanta, avand in vedere faptul ca pH-ul reprezinta aciditatea si bazicitatea apei. Fara reglarea acestuia (7.2 – 7.6), nu putem realiza eficient dezinfectarea apei. Masurarea pH-ului se poate face automat, printr-un dispozitiv manual sau smart, cu ajutorul unui tester pH. Mentinerea sa la un nivel optim se face prin utilizarea corectorilor de pH (pH plus, pH minus), respectiv, a substantelor care pot fi dizolvate separat intr-un recipient si apoi varsate in apa piscinei, in dreptul gurilor de refulare. O valoare prea ridicata scade efectul de dezinfectie a apei, iar o valoare prea scazuta poate avea ca efecte coroziunea crescuta a materialelor metalice si implicit deteriorarea piscinei.

Floculanti

Filtrul cu nisip nu este capabil sa capteze particulele de murdarie extrem de mici care pot provoca tulburarea apei. Agentii de floculare invelesc aceste particule de murdarie, facandu-le mai mari si mai usor de captat in filtru. Utilizarea floculantului s-a dovedit mai eficienta la temperaturi joase, imbunatatind calitatea bacteriologica a apei si reducand consumul de dezinfectant.

Distribuie Articolul