Greșeli comune de decor pe care le faci – cum să le eviți

modern living room with furniture and poster frame mockup, home interior design, 3d rendering

Decorarea casei tale poate fi o provocare, iar greșelile de design pot afecta aspectul și atmosfera generală a spațiului. Fie că ești un novice în materie de decor sau pur și simplu vrei să îți îmbunătățești abilitățile, este important să fii conștient de greșelile comune pe care le poți face și cum să le eviți. Aici vei găsi câteva sfaturi valoroase pentru a-ți transforma casa într-un spațiu estetic și funcțional.

5 greșeli de decor pe care le faci și cum să le eviți

 1. Alegeri nepotrivite de culori: Unul dintre cele mai frecvente greșeli de decor este alegerea culorilor inadecvate. Culorile pot influența în mod semnificativ atmosfera și starea de spirit dintr-o cameră. Evită să folosești prea multe culori sau să combini nuanțe care nu se potrivesc. În loc de asta, alege o paletă de culori coerentă și echilibrată pentru fiecare cameră în parte.
 2. Mobilier nepotrivit pentru mărimea camerei: Un alt aspect important de luat în considerare este mărimea mobilierului în raport cu dimensiunile camerei. Evită să achiziționezi piese de mobilier prea mari pentru spațiile mici, deoarece acestea pot părea aglomerate și pot restricționa circulația. Măsoară întotdeauna spațiul disponibil și alege mobilierul potrivit.
 3. Lipsa iluminării adecvate: Iluminarea este un element esențial în decor, dar poate fi adesea neglijată. Evită să ai o singură sursă de lumină într-o cameră sau să folosești lămpi cu intensitate prea puternică sau prea slabă. Încearcă să combini mai multe surse de iluminare, cum ar fi tavanul, peretele și lămpile de podea, pentru a crea un ambient plăcut și funcțional.
 4. Lipsa armoniei și coerenței: Un aspect comun în decor este lipsa armoniei și coerenței între piesele de mobilier și accesoriile decorative. Evită să combini stiluri prea diferite sau să amesteci prea multe elemente fără un fir conductor. În schimb, alege un stil sau o temă și respectă-o în toată casa ta pentru a crea un aspect unitar și plăcut.
 5. Supra-aglomerarea spațiului: Este ușor să te lași purtat de entuziasm și să supra-aglomerezi spațiul cu prea multe obiecte decorative sau mobilier. Evită să umpli fiecare colțișor cu accesorii și păstrează un echilibru între spațiul negativ și cel pozitiv. Alege cu grijă obiectele decorative și asigură-te că fiecare piesă are un scop și aduce valoare estetică.

Cum să eviți greșelile comune de decor în casa ta

Pentru a evita greșelile comune de decor în casa ta, este important să ai o viziune clară asupra aspectului dorit și să planifici în avans. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Creează un plan: Înainte de a începe să decorezi, creează un plan și stabilește un buget. Gândește-te la stilul dorit, culorile preferate și piesele de mobilier necesare. Acest lucru te va ajuta să eviți achiziționarea impulsivă și să te asiguri că toate elementele se potrivesc armonios.
 2. Fă cercetare: Explorează reviste de design interior, site-uri web și rețele sociale pentru a-ți inspira și a te informa cu privire la tendințele actuale în materie de decor. Află despre principiile de bază ale designului interior și cum să le aplici în casa ta.
 3. Asigură-te că ai suficient spațiu: Înainte de a achiziționa mobilier nou sau obiecte decorative, măsoară și evaluează spațiul disponibil. Ai grijă să nu supra-aglomerezi camera și să lași suficient spațiu pentru a te mișca liber.
 4. Alege culori și texturi potrivite: Culorile și texturile pot influența modul în care percepem un spațiu. Alege culori care te fac să te simți bine și care se potrivesc cu restul decorului. Experimentează cu diferite texturi pentru a adăuga adâncime și interes vizual.
 5. Folosește accente și detalii: Accentele și detaliile pot aduce personalitate și caracter unei încăperi. Alege obiecte decorative care te reprezintă și care aduc un plus de valoare estetică. Totuși, ai grijă să nu exagerezi și să supra-aglomorezi spațiul.

Cele mai frecvente greșeli de decor și cum să le corectezi

 1. Perdele prea scurte: Perdelele prea scurte pot face ca o cameră să pară neîngrijită și incompletă. Asigură-te că perdelele ating podeaua sau că au o lungime adecvată în funcție de înălțimea ferestrei.
 2. Peretele alb plictisitor: Un perete alb poate părea plictisitor și lipsit de personalitate. Încearcă să adaugi culori, tapet sau decorațiuni pentru a-i da un aspect mai interesant.
 3. Mobilier de calitate slabă: Mobilierul de calitate slabă poate avea un impact negativ asupra aspectului și durabilității casei tale. Investește în piese de mobilier de calitate și durabile pentru a-ți îmbunătăți spațiul.
 4. Lipsa spațiului de depozitare: Lipsa spațiului de depozitare poate duce la supra-aglomerarea camerei și la un aspect dezordonat. Optează pentru soluții de depozitare inteligente, cum ar fi rafturile suspendate sau mobilierul cu spații de depozitare ascunse.
 5. Lipsa personalității: Un decor lipsit de personalitate poate crea un spațiu steril și impersonal. Adaugă elemente care reflectă interesele și gusturile tale pentru a-ți face casa mai autentică și primitoare.

Evită aceste greșeli de decor pentru a-ți îmbunătăți spațiul

Decorarea unei case poate fi o experiență plăcută și creativă, dar este important să eviți greșelile comune de decor pentru a-ți îmbunătăți spațiul. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți transforma casa ta într-un loc frumos și confortabil. Amintește-ți să eviți alegerile nepotrivite de culori, mobilierul inadecvat, lipsa iluminării adecvate, lipsa armoniei și supra-aglomerarea spațiului. Urmează sfaturile noastre și bucură-te de un decor care reflectă personalitatea și stilul tău.

Distribuie Articolul